Goed nieuws voor de planeet: de groene paardenbloem

Als medeadvocaten voor het milieu en de menselijke gezondheid voelen we ons vaak gefrustreerd wanneer we worden geconfronteerd met gegevensrapporten die nogal grimmig lijken. Soms voelt het alsof al onze inspanningen tevergeefs zijn als we getuige zijn van negatief gedrag en politici die geen prioriteit geven aan de belangrijke kwesties die op het spel staan. Soms vragen we ons zelfs af: “Is er überhaupt goed nieuws aan de horizon?” Of erger nog, we zouden onszelf kunnen afvragen “waarom zouden we de moeite nemen om te proberen een verschil te maken?” Welnu, het blijkt dat er goed nieuws is en dat er inderdaad positieve resultaten optreden. Ik zag de afgelopen weken drie van dergelijke voorbeelden aan het licht komen.

Ten eerste ontdekte een rapport van de US Geological Survey (USGS) dat het waterverbruik in de Verenigde Staten daalt. In 2010 werd het waterverbruik geschat op ongeveer 355 miljard gallons per dag, wat volgens dit nieuwe rapport 13 procent minder was dan in 2005. Het rapport stelde verder vast dat de totale wateronttrekkingen in 2010 op het laagste niveau lagen sinds vóór 1970.

“Dit is geweldig nieuws”, zegt Mary Ann Dickinson, president en CEO van de Alliance for Water Efficiency. “De analyse van USGS bevestigt de opmerkelijke impact die programma’s en beleid voor waterefficiëntie in de VS hebben. Waterefficiëntie is een krachtige en effectieve methode om de watervoorziening uit te breiden en het milieu te beschermen.” Lees meer over het rapport hier.

Het tweede stukje “positief” nieuws kwam op een behoorlijk interessante manier door. Een negatieve nieuwskop luidde “Minder consumenten zeggen dat recycling van elektronica belangrijk is“. Na het lezen van alle informatie in dit artikel werd het echter duidelijk dat de informatie niet allemaal negatief was. Het artikel gaat verder dat daar de hoeveelheid gerecyclede elektronica vorig jaar met 4% is gestegen. In feite had de titel van het artikel kunnen zijn getiteld “Electronics Recycling Reaches a New Record”. Dus waarom was de focus op het negatieve? Het zet je wel aan het denken over de invalshoek die media innemen bij het presenteren van nieuwsberichten en de impact die dat heeft op de publieke opinie. Is er nog meer goed nieuws dat we missen omdat de focus op het slechte ligt?

Maar de belangrijkste gebeurtenis vond plaats toen gouverneur Andrew Cuomo afgelopen woensdag aankondigde dat de staat New York zal evolueren naar een verbod op grootschalige hydrofracturering. Het besluit was gebaseerd op een aanbeveling van de staatswaarnemend gezondheidscommissaris Howard Zucker, die leiding gaf aan een langverwachte evaluatie van de mogelijke gezondheidseffecten van grootschalige fracking. Uiteindelijk concludeerde Zucker dat er te veel gebieden zijn waar de wetenschap over de techniek geen uitsluitsel geeft, en hij drong er bij de staat op aan om te voorkomen dat het verder gaat.

“Zou ik in een gemeenschap leven met (hoogvolume hydrofracturering) op basis van de feiten die ik nu heb?” vroeg Zucker. “Zou ik mijn kind op een schoolveld in de buurt laten spelen of mijn gezin het water uit de kraan laten drinken of hun groenten in de grond laten verbouwen? Na het bekijken van de overvloed aan rapporten … is mijn antwoord nee.”

Nu zal het State Department of Environmental Conservation verhuizen om af te ronden zijn eigen lange verslag over grootschalige fracking, die aanvankelijk in juli 2008 werd gelanceerd. Het eindrapport zal een regelrecht verbod bevatten en zal volgend jaar worden afgerond, aldus DEC-commissaris Joe Martens. Lees verder hier.

Dus, aangezien deze stukjes “goed nieuws” aan de horizon hoop bieden naarmate we 2015 naderen, laat ik je achter met dit beeld van onze vriend de ijsbeer die eindelijk een van de nee-zeggers krijgt.

Afbeeldingsbron https://c2.staticflickr.com/4/3666/13380958524_c2963bec66_h.jpg

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Scottsbar.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart